Ce este e-Factura

Sistemul e-Factura are ca scop principal imbunatatirea colectarii impozitelor si taxelor si in special a TVA.

In acest sens, agentii economici vor trebui sa genereze e-facturi care sa fie incarcate apoi pe site-ul ANAF, in S.P.V..

BINE DE STIUT!

e-Factura nu trebuie confundata cu „factura in format electronic” pe care o poti trimite pe e-mail, de exemplu, si care este o replica a facturii tiparite sau tipizate. E-factura este un fisier XML care contine informatii codificate si standardizate si care este generat odata cu „factura fiscala clasica”. Ea poate contine informatii care nu sunt vizibile pe formatul tipic al facturii.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2024, operatorii economici stabiliti in Romania au obligatia de a emite e-facturi daca:

  • Vand produse sau servicii catre un operator economic inregistrat in Romania. Intra aici atat operatori economici publici (primarii, ministere, autoritati locale, scoli, regii autonome, institutii deconcentrate, spitale publice etc.), cat si cei privati (firme, persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale sau individuale etc.)
  • Ofera servicii care sunt achitate cu vouchere de vacanta de catre o persoana fizica.

Raspunsuri legate de ce anume este e-Factura, cine trebuie sa o trimita si multe altele gasesti in Intrebari frecvente despre e-Factura.

e-Facturile trebuie trimise in S.P.V. (Spatiul Privat Virtual) pentru a fi validate de ANAF. Atat timp cat nu se face validarea, factura emisa de tine nu este considerata corecta.

Pentru a putea face trimiterea este obligatoriu sa ai un cont in Spatiul Virtual Privat si sa autorizezi accesul contului SmartBill la acesta.

Mai multe informatii gasesti in Autorizarea accesului contului SmartBill in S.P.V.

O alta caracteristica a e-Facturii este ca atunci cand contine produse cu risc fiscal ridicat (lista este acestora este stabilita de ANAF), acestea trebuie sa fie insotite de coduri standardizate NC si CPV.

In acest moment, produse cu risc fiscal ridicat sunt considerate:

  • Legume si fructe
  • Apa, inclusiv apa minerala
  • Alcool
  • Imbracaminte si incaltaminte
  • Nisip, balast, pietris
  • Cladiri noi.

Lista completa a produselor cu risc fiscal ridicat poate fi consultata aici.

Produselor cu risc fiscal de pe e-Factura le trebuie asociate coduri NC si CPV, in functie de clientul de pe document. Mai multe despre asta in Produsele cu risc fiscal ridicat

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback