Codurile suplimentare pe produse: NC, CPV si identificatori produse
In acest articol
Codurile NC si CPV
Este recomandat sa asociezi produselor tale doua tipuri de coduri standard pentru a putea fi identificate pe e-Facturile si pe notificarile e-Transport care le contin: NC (Codurile din Nomenclatura Combinata) si CPV (Codurile din Vocabularul Comun de Achizitii).
Codurile sunt obligatorii doar in anumite situatii:
- Codurile CPV trebuie adaugate tuturor produselor aflate pe e-Facturi emise pentru institutii/companii publice
- Codurile NC trebuie completate pentru produsele cu risc fiscal (lista acestora este stabilita de ANAF) atunci cand acestea sunt adaugate pe notificarile e-Transport.
BINE DE STIUT!
Iti recomandam sa folosesti doar surse oficiale pentru listele de coduri, deoarece este posibil ca acestea sa suporte actualizari. Poti utiliza resursele de mai jos, insa nu iti putem oferi o garantie totala a acestora:
Adaugarea manuala a codurilor NC si CPV
Adaugarea manuala a codurilor se poate face urmand pasii:
- Acceseaza Nomenclator > Produse
- Identifica produsul pentru care vrei sa adaugi codurile si apasa pe butonul Modificare produs ("creionul" din coloana Actiuni)
- Selecteaza sectiunea Coduri suplimentare din fereastra Modificare date produs
- Completeaza campurile CN si CPV si apasa butonul Salveaza produs.
Codurile NC si CPV se pot adauga si din paginile de emitere a documentelor, din sectiunea Detalii produs. Daca le completezi acolo, ele se vor salva si in nomenclator.
Daca modifici un cod NC/CPV pentru unul dintre produse, acesta se va prelua automat pe e-Facturile trimise ulterior in SPV (chiar daca facturile propriu-zise au fost emise anterior modificarii).
BINE DE STIUT!
Pentru ca listele de coduri sunt extrem de lungi, doar o mica parte din ele sunt afisate direct si vizibil in lista, chiar daca le derulezi pana la final. Din aceasta cauza, poate parea ca nu ai la dispozitie toate codurile. Lista este completa si se afiseaza in functie de ceea ce scrii in respectivul camp. De aceea iti recomandam sa completezi macar partial denumirea produsului pentru a putea identifica usor codul. Afisarea dinamica functioneaza si atunci cand se introduce codul complet sau partial.
Adaugarea codurilor CN si CPV prin import fisier Excel
Poti adauga in masa codurile NC si CPV prin importul unui fisier excel. Pentru asta urmeaza pasii de mai jos:
- Mergi in pagina Nomenclatoare > Produse/Servicii
- Apasa optiunea Importa, aflata in partea dreapta sus
- In fereastra care se deschide, apasa pe butonul Descarca fisier
- Alege optiunea Descarca excel cu produsele filtrate pentru actualizare date
- In fisierul Excel descarcat, completeaza coloanele Cod NC si Cod CPV.
Dupa completarea datelor, fisierul poate fi importat, daca apesi pe aceeasi optiune Import din nomenclator si apoi pe butonul Incarca fisier.
Daca exista produse pentru care nu ai adaugat NC sau CPV se actualizeaza doar codurile completate.
La import se face o validare a datelor si poate rezulta un fisier cu erori ce poate fi descarcat si va contine:
- doar produsele pe care s-a inregistrat cel putin o eroare
- coloana in care sunt explicate erorile identificate.
Corectiile pot fi operate pe acest fisier care poate fi importat la final.
BINE DE STIUT!
SmartBill „nu stie" daca codul completat este cel care trebuia asociat produsului. De exemplu, daca, produsul este Pantofi si tu completezi codul pentru Pantaloni, aplicatia nu identifica o eroare.
- Codurile sunt considerate invalide doar daca:
- Nu se regasesc deloc in listele CN si CPV;
- Daca nu sunt scrise corect sau nu se respecta formatul acestora.
Identificatori pentru produse (BT-156 si BT-157)
In sectiunea Coduri suplimentare poti completa Identificatorul cumparatorului articolului si Identificatorul standard al articolului doua coduri care se preiau atat pe e-Factura (campul BT-156, respectiv BT-157), cat si pe factura in format PDF.
Identif. cumparatorului articolului (BT-156): un cod (identificator) pe care clientul tau il foloseste pentru a recunoaste produsul. Acest cod depinde asadar de produs dar si de clientul de pe document (desi este posibil ca mai multi clienti sa foloseasca acelasi identificator).
De exemplu, pentru produsul AAAA trebuie sa completezi codul 123 atunci cand il vinzi Clientului 1 si codul 999 atunci cand vanzarea este catre Clientul 2.
BINE DE STIUT!
Din cauza faptului ca este o informatie asociata produsului dar si clientului, codul nu poate fi completat in nomenclator, acest camp fiind aici inactiv si fara sa indice ceva. Acest cod se completeaza exclusiv in paginile de emitere a documentelor in sectiunea Detalii produs.
Identif. std. art. (BT-157) impreuna cu Tip: un cod standard folosit pentru produs. Acesta este specific produsului, indiferent cine le tranzactioneaza si este insotit de campul Tip in care trebuie selectata una dintre valorile din lista. Cele doua campuri sunt interdependente si, atat timp cat unul dintre campuri nu este completat, informatia adaugata in celalalt nu poate fi salvata.
Identificatorul standard il poti completat aici, in nomenclator, dar si in sectiunea Detalii produs din paginile de emiterea a documentelor. Codul este retinut in nomenclator indiferent de unde il adaugi.