Adaugare produs/serviciu pe factura

In acest articol

Pentru ca un produs/serviciu sa poata fi adaugat pe factura, este obligatoriu ca toate campurile asociate sa fie completate: Cod (daca folosesti), U.M., Cantitate, Pret, Cota TVA (daca esti platitor).


Selectarea produselor/serviciilor

Exista mai multe posibilitati de selectare a produsului de adaugat pe factura online (unele dintre ele presupun utilizarea codurilor de produs).

Introduci produse pe factura daca nu folosesti coduri de produs:

  • deschizand lista derulanta din campul Denumire produs/serviciu. Daca apesi pe sageata din campul Denumire produs/serviciu, se afiseaza lista de produse cu denumirea inregistrata pe care le poti selecta printr-un simplu click

  • introducand manual cateva litere din denumirea produsului tau. In acest caz, programul de facturare SmartBill afiseaza produsele ce contin caracterele introduse

Introduci produse pe factura daca folosesti coduri de produs:

  • introducand codul produsului, in campul Cod, Dupa ce ai introdus codul de produs, programul afiseaza un mesaj care iti cere sa confirmi adaugarea produsului pe factura

  • folosind un scanner pentru coduri de bare, produsul se adauga automat pe document, cu cantitate 1

Adaugarea unui produs/serviciu nou

Un produs care nu se afla in nomenclator nu va fi sugerat, dar el poate fi adaugat pe factura prin completarea denumirii sale si apoi a celorlalte date obligatorii.

Un produs nou poate fi retinut automat in nomenclatorul de produse daca ai bifat optiunea in Configurare > Preferinte personale.In cazul in care nu ai activat aceasta optiune, un mesaj te invita sa faci acest lucru.

Daca salvezi produsul, pe viitor il regasesti in selectorul Denumire produs/serviciu.

Informatiile obligatorii pentru produsele facturate

Nu poti adauga pe factura un produs/serviciu daca nu sunt completate toate campurile din dreptul denumirii. Butonul Adauga, cel care iti permite sa „introduci” produsul pe factura, se activeaza doar in momentul in care se indeplineste aceasta conditie.


Cod: daca folosesti cod de produs, trebuie ca acesta sa fie completat. O poti face direct aici daca nu este preluat automat, odata cu selectarea produsului/serviciului.

U.M.: poate fi completata manual sau selectata din lista celor care sunt definite in SmartBill.

Cantitate: la selectarea unui produs, se completeaza automat cifra 1. Ea poate fi modificata prin completarea altei cifre sau cu ajutorul butoanelor + si – atasate campului. Poti avea cantitati cu minus, dar nu poti avea 0.

Moneda: aici se preia ceea ce este stabilit in Moneda factura. Poti selecta insa oricare alta valuta din lista derulanta. In acest caz, se vor afisa doua campuri noi:

  • Curs: in el se preia automat cursul la zi al monedei selectate. El poate fi editat;
  • Pret (#valuta#): in care trebuie sa completezi pretul in moneda selectata.

Pret (RON) se autocompleteaza, in functie de pretul in valuta pe care l-ai stabilit si cursul de schimb.

Pentru mai multe detalii privind cursul stabilit, vezi Preferite personale.

Cota TVA: se preia cota TVA cu care este salvat acest produs in nomenclator. Daca nu are stabilita o cota TVA, se va completa automat cota TVA implicita (cea care este stabilita in Configurare > Cote TVA). Mai multe despre aceasta, aici.

Indiferent de situatie, cota poate fi schimbata prin selectarea altei valori din lista.

Tot aici, poti alege daca pretul completat contine sau trebuie sa i se adauge TVA.


EXEMPLU

Daca ai un produs cu Pret (RON) de 10 lei si o cota TVA de 19%, atunci vei avea preturi de facturare diferite in functie de raspunsul pe care il bifezi la intrebarea Pretul contine TVA?:

  • Raspuns Da – pretul de facturare al produsului = 10 RON 
  • Raspuns Nu – pretul de facturare al produsului = 10 RON + 19% TVA = 10 + 1.9 = 11,9 RON

Modificare produsului/serviciului dupa adaugare

Unui produs aflat pe o factura i se poate aplica un discount. El poate fi sters si modificat.

Modifica produs („creionul”) deschide o fereastra in care poti face editari in toate campurile. Pe factura se preiau informatiile modificate.

Stergerea produsului se face de la butonul Sterge („X-ul rosu”). Dupa stergere, totalurile facturii sunt refacute.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback