Optiuni de calcul

In acest articol

SmartBill iti da posibilitatea sa stabilesti cat de precise trebuie sa fie calculele pe o factura. Ai mai multe optiuni care privesc modul in care se afiseaza preturile produselor/serviciilor si valorile totale.

Numarul de zecimale afisat

In SmartBill,  se opereaza implicit cu preturi si totaluri afisate cu 2 zecimale. Daca doresti sa ai o mai mare precizie de calcul, Bifeaza daca folosesti calcule (pentru preturi, totaluri) cu mai mult de 2 zecimale din Configurare > Preferinte personale.

Optiunea face ca in  pagina de emitere a facturii/avizului/proformei sa se afiseaza campul Precizie, care iti permite sa emiti documentele cu valori care au 3 sau 4 zecimale, in functie de alegerea ta.

Calculul totalurilor conform cu regulile casei de marcat

Modul de calcul implicit in SmartBill este cel care asigura o corespondenta maxima a valorilor calculate pe factura cu cele afisate pe bonul fiscal emis de o casa de marcat.

Calculata in acest fel, valoarea TVA poate fi diferita de cea care rezulta daca aduni pozitiile care sunt trecute pe factura.

In Configurari > Preferinte generale se gaseste optiunea care se refera la modul in care se calculeaza valoarea totala fara TVA si valoarea totala a TVA-ului pe facturi, proforme si avize.

Daca debifezi, calculul acestor sume se face, pur si simplu, prin adunarea pe coloane a valorilor de pe factura, iar in acest fel se asigura o corespondenta perfecta intre suma pozitiilor si valorile total fara TVA si total TVA.

Metoda de calcul se poate modifica oricand, iar documentele vor fi emise conform cu metoda activa in acel moment. Modificarea metodei de calcul nu implica schimbari in documentele emise anterior.

In exemplul de mai sus, se observa ca atunci cand folosesti metoda 1 (cea implicita), rezulta o valoare a TVA-ului mai mare cu 0,01 RON decat cea care rezulta din calculul cu metoda 2.  Daca adunam valorile TVA ale fiecarei pozitii in parte, rezultatul este 73,66, cel care rezulta din utilizarea metodei 2.

Schimbarea optiunii privind metoda de calcul nu va modifica documentele emise anterior. Acestea vor pastra optiunea utilizata in momentul in care au fost salvate.

Modificarea modului de calcul se poate face si din pagina de emitere a facturii de la Optiuni factura, prin Recalculeaza totaluri. In fereastra care se deschide, poti selecta metoda dorita.

BINE DE STIUT!

  • Recurentele vor folosi metoda de calcul activa in momentul emiterii
  • Facturile emise pe baza proformelor vor avea totalurile calculate cu metoda activa pe proforma, chiar daca, intre timp, aceasta a fost modificata
Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback