Emiterea bonurilor fiscale in SmartBill
In acest articol
Acest ghid te va ajuta sa intelegi cum sa emiti bonuri fiscale direct din aplicatia SmartBill folosind o casa de marcat compatibila. Aceasta functionalitate este utila mai ales daca nu utilizezi aplicatia SmartBill POS si vrei sa incasezi prin casa de marcat.
Pentru a putea emite bonuri fiscale, este necesar sa conectezi casa de marcat la computerul tau si la aplicatia SmartBill. Mai multe detalii despre configurarea caselor de marcat gasesti in articolul Case de marcat.
Emiterea se poate face din:
- meniul principal Emitere > Bon fiscal;
- din pagina de vizualizare a unui bon deja emis, daca apesi butonul Bon fiscal nou.
Completarea datelor pe bonul fiscal
Inainte de a adauga produsele, trebuie sa completezi cateva informatii esentiale:
Data bonului
Poti completa data la care sa fie emis bonul fiscal. Implicit este completata data curenta, dar o poti schimba in functie de nevoile tale. In situatia in care data selectata de tine este diferita de data curenta, poti salva bonul fiscal, dar fara tiparire.
Casa de marcat
Daca ai mai multe case de marcat configurate in meniul Configurare > Case de marcat, acestea vor fi disponibile in lista derulanta la emiterea bonului. Trebuie sa o selectezi pe cea pe care doresti sa emiti bonul in acel moment.
Numarul bon
Numarul bonului fiscal se genereaza automat in SmartBill, in functie de numarul bonului anterior emis pe casa de marcat selectata. Daca ai nevoie, poti modifica acest numar manual la emitere.
EXEMPLU
Ultimul bon emis a avut numarul 365. La o noua emitere, aplicatia iti va propune numarul 366. Poti emite cu numarul 366 sau il poti schimba. Sa presupunem ca il schimbi si il numerotezi cu 1. La urmatoarea emitere, ti se va propune numarul 2.
Acest numar este folosit doar in SmartBill si nu este trimis la casa de marcat. Casele de marcat au un sistem propriu de numerotare care nu poate fi accesat dintr-o aplicatie externa. Asadar, exista posibilitatea ca numarul bonului din SmartBill sa nu fie identic cu numarul de pe bonul tiparit. Daca doresti ca numerele sa coincida, seteaza la inceputul zilei numarul din SmartBill sa fie acelasi cu numarul din casa de marcat.
Este posibil ca mai multe bonuri fiscale din SmartBill sa aiba acelasi numar. Comportamentul este similar cu cel al caselor de marcat care isi pot reseta numaratoarea bonurilor la inceputul zilei. Chiar daca se intampla ca doua bonuri fiscale sa aiba numere identice in SmartBill, ele sunt tratate ca documente diferite si datele lor nu se suprapun.
Poti oricand sa editezi numarul unui bon fiscal in SmartBill, din Rapoarte > Incasari, de la actiunile aferente bonului fiscal.
Adaugarea produselor pe bon
In campul Denumire produs/serviciu, selecteaza produsele sau serviciile pe care vrei sa le vinzi. Poti sa si completezi denumirea unui produs nou si apoi sa completezi restul informatiilor.
Trebuie ca produsul sa aiba completate toate informatiile pentru a putea fi adaugat pe bon. Acestea sunt:
- U.M.;
- Cantitatea;
- Pretul unitar cu TVA: pretul de vanzare care include TVA. Pretul este propus automat, in functie de vanzarile precedente;
- Cota TVA: cota TVA de vanzare a produsului. Poti alege dintre cotele definite in Configurare > Cote TVA. Daca ai mai vandut deja produsul, ti se va propune cota deja folosita pentru acel produs, iar in cazul in care este vorba de un produs nou, pentru care nu exista stabilita o cota de TVA, se propune automat cota TVA implicita.
Dupa completarea acestor date, introduci produsul pe bon apasand butonul Adauga.
Toate informatiile adaugate pe bonul fiscal pot fi modificate sau sterse daca folosesti actiunile din partea dreapta a liniei adaugate pe bon.
Modalitatea de incasare a bonului
Din partea stanga, stabilesti conditiile in care se face incasarea. Poti incasa folosind oricare din metode de incasare care au fost stabilite in Configurari > Case de marcat (numerar, card etc.), avand libertatea sa le combini asa cum ai nevoie.
In cazul tichetelor de masa, aplicatia va incerca sa iti determine numarul maxim de tichete, astfel incat sa incasezi cat mai mult prin acestea.
Bonul poate fi salvat doar daca valoarea de pe bon este complet incasata.
ATENTIE!
Daca ai nevoie, completeaza aici CIF-ul clientului in campul aflat deasupra butonului de tiparire. Va fi automat tiparit pe bonul fiscal.
Salvarea bonului si inregistrarea in registrul de casa
Bonul poate fi emis (salvat) in doua moduri: cu tiparire sau fara.
Butonul Tipareste bon fiscal este activ doar daca data selectata este data curenta. La apasarea acestui buton aplicatia va trimite informatiile din bonul fiscal spre tiparire casei tale de marcat.
Pentru ca bonul sa fie tiparit trebuie sa:
- existe o conexiune intre casa ta de marcat si computerul de pe care emiti bonul fiscal
- driverul casei de marcat sa fie pornit si configurat corect
- ID-urile cotelor de TVA sa fie configurate corect in SmartBill (daca firma ta este platitoare TVA)
- bonul fiscal sa fie complet incasat in SmartBill
Salveaza fara tiparire permite salvarea unui bon fiscal in SmartBill fara ca acesta sa fie trimis spre tiparire casei de marcat. Este util in situatia in care bonul fiscal a fost deja tiparit (direct pe casa de marcat) si vrei sa-ti salvezi informatiile in SmartBill.
Afisarea bonurilor emise
BINE DE STIUT!
Toate bonurile fiscale emise apar in raportul Incasari emise: Rapoarte - Documente emise > Incasari. Mai multe informatii in articolul Raport incasari.
Aici sunt afisate toate incasarile inregistrate intr-o anumita perioada. Pentru a vedea doar bonurile fiscale, foloseste filtrarea si alege Bon in campul Tip incasare.
Bonurile fiscale emise nu apar implicit in registrul de casa. Inregistrarea in registrul de casa se face pe baza raportului Z. Acesta poate fi inregistrat si editat din Rapoarte - Registru casa > Operatiuni casa sau din fereastra de emitere bon fiscal, sectiunea Tranzactii diverse.
ATENTIE!
Poti schimba acest comportament din Configurare > Preferinte generale, debifand optiunea Preia sumele in registrul de casa pe baza Raport Z. Noi iti recomandam comportamentul implicit.