Actiuni in raportul Proforme emise

In acest articol

Actiuni pentru o proforma emisa

In rapoartele SmartBill, ultima coloana este dedicata actiunilor pe care le putem aplica documentelor.

Actiunile pe care le poti aplica proformelor din raport depind de statusul acestora. Pentru anumite statusuri nu sunt disponibile anumite actiuni asa cum este, spre exemplu, Factureaza pentru o proforma care are status Facturata.

In forma cea mai completa, in Actiuni sunt disponibile urmatoarele:

Vizualizare

Este disponibila pentru orice proforma din SmartBill, indiferent de statusul ei. Accesarea acestei optiuni deschide proforma pentru vizualizare si de aici se pot efectua operatiuni precum: export PDF, tiparire, trimitere pe email. Statusul proformei este afisat in partea de sus a paginii.

Sageata din stanga sus deschide banda laterala (daca nu este afisata deja, pentru ca aplicatia retine daca banda laterala a fost deschisa sau nu la ultima vizualizare de document) cu:

  • Informatii: sunt afisate detalii despre documentul emis. Aici vezi rapid informatii relevante despre documentele tale si castigi timp accesand rapid documentele corelate. Informatiile sunt grupate in functie de tipul acestora in:
    • Actiuni: cuprinde actiunile efectuate asupra documentului: emitere, trimitere email etc
    • Recurenta: daca proforma a fost emisa pe baza unei recurente, sunt disponibile informatii despre statusul recurentei, frecventa si numar abonament
    • Observatii: poti completa aici mentiuni/note de uz intern, pe care ulterior le vizualizezi pe coloana Observatii din Documente emise > Proforme

Modifica: ai posibilitatea de a modifica o proforma emisa. Accesarea acestei optiuni deschide automat pagina de modificare a proformei.

Email: accesezi fereastra Trimite email, de unde poti transmite proforma clientului tau. Pentru mai multe informatii, vezi Email - trimitere si verificare.

Factureaza: preia datele de pe proforma in pagina de emitere a facturii. In acest fel, poti emite o factura pe baza proformei.

BINE DE STIUT!

Nu uita ca o proforma se poate factura de mai multe ori.

Emite aviz: preia datele de pe proforma in pagina de emitere a avizului. In acest fel, poti emite un aviz pe baza proformei.

Anuleaza: poti anula proformele emise. O proforma anulata ramane disponibila in raport, isi pastreaza numarul alocat initial pe seria folosita, iar statusul ei se modifica din Emisa in Anulata.

Copiaza: prin folosirea acestei optiuni se deschide meniul de emitere a unei noi proforme, cu preluarea datelor (clienti, produse) de pe proforma initiala.

Sterge: proforma este similara cu o oferta transmisa clientului, deci poate fi stearsa oricand, chiar daca nu este ultimul document din lista. Daca stergi proforme mai vechi, fara a sterge in ordine incepand cu ultimul document din lista, numarul eliberat prin stergerea unei proforme nu se aloca unei alte proforme si astfel vei avea goluri in numerotarea proformelor.

Actiuni specifice proformelor care au alt status

Restaureaza – pentru proforma Anulata

Daca ai anulat o proforma din greseala, o poti aduce la stadiul initial prin optiunea Restaureaza.

Salveaza – pentru Ciorna

Actiunea deschide pagina de emitere a proformei. Daca esti sigur ca nu mai ai nimic de adaugat/modificat pe ciorna, poti salva proforma care va capata statusul Emisa.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback