Inregistrarea incasarii in Emitere > Incasare

In acest articol

Poti inregistra incasari direct din pagina Emite > Incasare. Suma incasata poate fi asociata unei facturi/proforme, repartizata pe mai multe documentesau pur si simplu inregistrata fara legatura cu un alt document.

Informatiile necesare emiterii unei incasari

In pagina de emitere a incasarii trebuie sa completezi urmatoarele informatii:

  • Nume sau CIF client: selectezi clientul pentru care doresti sa inregistrezi incasarea sau poti adauga un client nou, exact cum procedezi la emiterea unei facturi. In momentul in care ai adaugat un client, in partea de jos a paginii se afiseaza toate facturile neincasate, emise pe numele acestuia;
  • Tip Document: selectezi tipul documentului de incasare, din lista disponibila;
  • Cont bancar sau Curier/Procesator: In functie de tipul documentului de plata selectat, se afiseaza campul Cont Bancar sau Curier/Procesator. Aceste informatii nu sunt obligatorii si se preiau ulterior daca importi/preiei extrase bancare sau borderouri;
  • Serie si numar/ Numar: este afisat doar daca ai selectat chitanta ca tip de document. Daca alegi alt tip, poti completa manual campul Numar.
  • Data emiterii: automat, data emiterii este precompletata cu data curenta. Desigur, ai posibilitatea de a selecta manual data dorita, din trecut sau din viitor;
  • Valoare: completezi suma incasata.

BINE DE STIUT!

Chitanta este unicul document de incasare care se inseriaza si caruia i se aloca numar. Astfel, pentru emiterea de chitante, ai nevoie mai intai de o serie de chitante, setata in Configurare > Serii documente, pe care sa o marchezi ca implicita. SmartBill aloca numerele in ordine cronologica, pentru fiecare chitanta.


Facturi neincasate este sectiunea in care se afiseaza automat facturi emise in SmartBill pentru clientul selectat in pagina si pentru care inca nu ai inregistrat incasari. Daca ai introdus valoarea incasarii, aceasta este repartizata pe facturile neincasate din lista.

Repartizarea sumelor, vizibile pe coloana Valoarea repartizata, se face incepand cu cea mai veche factura (ne raportam la data emiterii facturii). In functie de suma disponibila, se vor acoperi cat mai multe facturi. Daca vrei sa repartizezi suma in alt mod, poti edita campurile precompletate.

Nu este obligatoriu ca valoarea integrala a incasarii sa fie repartizata pe facturile neincasate. Se poate repartiza partial suma incasata, sau se poate emite incasarea fara repartizare (spre exemplu, pentru cazul inregistrarii unei incasari in avans).

Daca suma repartizata acopera integral valoarea facturii, atunci se afiseaza o bifa in bulina albastra, in dreptul valorii.

Sub campurile in care se completeaza valorile de incasat pe facturi se afla optiunea Incaseaza tot. Daca apesi pe aceasta, suma se autocompleteaza cu valoarea totala a documentului.

Campul Reprezentand din partea de jos a paginii se precompleteaza conform cu repartizarea care a fost realizata: contravaloarea totala/partiala pentru factura (serie numar) din (data).


Incasarea fara repartizare pe facturi

Daca nu ai inregistrate facturi neincasate pe care sa repartizezi suma achitata de client, poti inregistra plata, urmand sa o repartizezi pe facturile ulterioare ale clientului.

Daca inregistrezi o incasare fara repartizare pe factura, aceasta va aparea cu status Emisa in Rapoarte > Incasari si poate fi repartizata ulterior pe o factura.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback