Gestionarea erorilor e-Factura: date legate de produse

In acest articol

Cote TVA fara asociere sau asociere gresita

Daca sunt cote TVA asociate gresit standardelor e-Factura sau pentru care nu exista nicio asociere, erorile sunt sesizate. Trebuie sa selectezi valoarea corecta in Categorie TVA.

In fereastra de corectare, in functie de tipul cotei, exista marcaje ce ofera sugestii legate de eroarea aparuta.

Unitati de masura (UM) fara asociere

Pentru fiecare unitate de masura de pe factura trebuie sa existe o corespondenta cu codurile standard ale unitatilor de masura (UN/ECE).

In fereastra in care se face corectia, vor fi afisate mai multe UM daca nu exista asocieri pentru ele. Asocierea se face prin selectarea valorilor din camplul unitate standard e-Factura.

Aici sunt permise si actiunile in masa, pentru usurarea acestora fiind introdus si un filtru.

Daca sunt mai multe erori listate, salvarea se poate face si partial dupa corectarea a cel putin uneia. Factura nu poate fi trimisa in acest caz, dar se poate reveni in aceasta fereastra in care vor fi afisate doar UM care au ramas cu erori.

Riscul fiscal al produselor si codurile asociate acestuia

Acest tip de erori sunt afisate doar pentru firmele care au ales optiunea Vand produse cu risc fiscal.

Sunt semnalate erori daca pe factura se afla:

  • Produse pe care nu este specificat riscul fiscal
  • Produse cu risc fiscal care nu au completate coduri NC - clientul este firma privata
  • Produse cu risc fiscal care nu au completat codul CPV - daca clientul este institutie publica.

Asadar, specificarea riscului fiscal este obligatoriu pentru toate produsele de pe factura, iar codurile sunt solicitate in functie de tipul clientului.

EXEMPLU

In aplicatie, am inregistrat produsul AAA ca fiind cu risc fiscal si pentru el am stabilit doar codul CPV (codul NC nu este completat):

  • daca vand acest produs unei institutii publice – nu este semnalata eroare (codul CPV, necesar in acest caz, exista in aplicatie)
  • daca vand produsul unei companii private – va fi identificat ca eroare (codul NC, obligatoriu pentru aceasta situatie, nu exista completat in aplicatie).

Informatiile legate de statutul riscului fiscal si coduri pot fi completate direct aici, in fereastra care afiseaza erorile. Campurile care trebuie completate au ca marcaj un „ semn de intrebare”. Fara corectii in acestea, trimiterea nu este posibila, dar se pot adauga informatii si in restul campurilor.+

Pentru fiecare camp exista asociate selectoare. Informatia adaugata este salvata dupa ce se iese din campul respectiv, chiar daca nu se apasa butoanele de salvare. Astfel, poti face corectii partiale pe un document, numarul erorilor ramase fiind indicat in fereastra generala Erori si informari e-Factura.

In cazul in care exista mai multe produse pentru care trebuie adaugate coduri sau specificat riscul fiscal, exista posibilitatea de a face corectii in masa. La selectarea produselor, se activeaza butonul care deschide o alta fereastra in care se poate alege tipul de informatie pe care doresti sa o adaugi/corectezi si valoarea acesteia.

BINE DE STIUT!

  • Toate informatiile completate aici vor fi retinute in aplicatie si preluate si in nomenclatorul de produse. 
  • Optiunea Actualizeaza produse elimina din lista acele produse pentru care ai completat informatiile specifice e-Factura. Astfel, daca initial ai o lista cu 20 de produse carora trebuie sa le adaugi coduri NC si ai completat deja 5 din ele, la Actualizare produse, sunt afisate doar cele 15 produse pentru care mai este nevoie de cod.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback