Cote TVA

In acest articol


ATENTIE!

Daca firma ta este configurata ca neplatitoare de TVA, pagina Configurare > Cote TVA nu este afisata.

Pagina contine lista cu toate cotele TVA definite in SmartBill.

Sunt indicate cele cu taxare inversa si cota TVA implicita.

In coloana ID casa, poti marca cotele de TVA pe care le folosesti atunci cand vinzi cu casa de marcat.

EXCEPTIE

Daca nu ai activat modului Cheltuieli, coloana in care sunt marcate cotele cu taxare inversa nu este afisata. Este vizibila doar o cota TVA cu taxare inversa. Daca, la crearea contului, nu ai selectat faptul ca folosesti casa de marcat sau nu ai adaugat una ulterior, coloana ID casa de marcat nu o sa fie afisata.

Ce este cota de TVA implicita?

Cota TVA implicita este cea care va fi asociata automat produselor/serviciilor care nu au stabilita o cota TVA, atunci cand acestea sunt tranzactionate.

EXEMPLU

Ai trecut de la statutul de neplatitor la cel de platitor de TVA, iar produsele tale nu au o cota TVA inregistrata in SmartBill. In acest caz, cand vei factura un produs, el va primi automat cota implicita.

Un produs/serviciu caruia i-a fost asociata cota TVA implicita va pastra acea valoare pana cand ea va fi modificata. Modificarea cotei TVA implicite nu va atrage dupa sine modificarea cotei TVA la acele produse/servicii care au „primit” deja una.

EXEMPLU

Produsul AAA nu are cota TVA, iar cota TVA implicit este de 19%. La vanzare va fi asociat cu aceasta valoare a TVA. AAA va pastra valoarea de 19% chiar daca, ulterior, TVA implicit se schimba.

In SmartBill, la initiere, cota implicita este de 19%. Ea poate fi schimbata in orice moment. Nu pot exista doua sau mai multe cote implicite concomitent.

Adaugarea unei noi cote TVA

Daca ai nevoie sa definesti alte cote TVA in contul firmei, tot ce trebuie sa faci este sa adaugi aici denumirea dorita si procentul corespunzator.

Dupa adaugarea unei cote, gasesti valoarea acesteia in lista derulanta din sectiunea Cota TVA, la emiterea documentelor.

ID Casa de marcat

EXCEPTIE

Daca la crearea contului nu ai selectat faptul ca folosesti casa de marcat sau nu ai adaugat una ulterior, coloana ID casa de marcat nu o sa fie afisata.

In Configurare > Cota TVA trebuie sa stabilesti ID-uri pentru toate cotele de TVA cu care lucrezi. ID cota TVA este un numar de ordine caruia ii corespunde una dintre cotele de TVA definite pe casa de marcat. Acestea se stabilesc in functie de casa de marcat pe care o folosesti.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback