Cote TVA

In acest articol

ATENTIE!

Daca firma ta este configurata ca neplatitoare de TVA, pagina Configurare > Cote TVA nu este afisata. 

Daca nu ai activat modulul Cheltuieli, este vizibila doar o cota TVA cu taxare inversa.

Pagina contine lista cu toate cotele TVA definite in SmartBill adica acele cote care pot fi folosite pe produsele/serviciile pe care le tranzactionezi. Sunt indicate cele cu taxare inversa si cota TVA implicita.

In coloana ID casa, poti marca cotele de TVA pe care le folosesti atunci cand vinzi cu casa de marcat.



Ce este cota de TVA implicita?

Cota TVA implicita este cea care va fi asociata automat la vanzarea produselor/serviciilor care sunt inregistrate fara cota TVA.

EXEMPLU

Ai trecut de la statutul de neplatitor la cel de platitor de TVA, iar produsele tale nu au o cota TVA stabilita in SmartBill. In acest caz, cand vei factura un produs, el va primi automat cota implicita.

Un produs/serviciu caruia i-a fost asociata cota TVA implicita va pastra acea valoare pana cand ea va fi modificata direct (mai multe despre modificarea cotei TVA, aici). Modificarea cotei TVA implicite nu va atrage dupa sine modificarea cotei TVA la acele produse/servicii care au „primit-o” in trecut.

EXEMPLU

Produsul AAA nu are cota TVA, iar cota TVA implicit este de 19%. La vanzare, AAA va fi asociat cu 19%. Daca ulterior alegi ca implicita cota de 9%, AAA pastreaza valoarea de 19%. 

In SmartBill, la initiere, cota implicita este de 19%. Ea poate fi schimbata in orice moment. Nu pot exista doua sau mai multe cote implicite concomitent.

Adaugarea unei noi cote TVA

Daca ai nevoie sa definesti alte cote TVA in contul firmei, tot ce trebuie sa faci este sa adaugi aici denumirea dorita si procentul corespunzator.

Dupa adaugarea unei cote, gasesti valoarea acesteia in lista derulanta din sectiunea Cota TVA, la emiterea documentelor.

ID Casa de marcat

EXCEPTIE

Daca la crearea contului nu ai selectat faptul ca folosesti casa de marcat sau nu ai adaugat una ulterior, coloana ID casa de marcat nu este afisata.

In Configurare > Cote TVA trebuie sa stabilesti ID-uri pentru toate cotele de TVA cu care lucrezi. ID cota TVA este un numar de ordine caruia ii corespunde una dintre cotele de TVA definite pe casa de marcat. Acestea se stabilesc in functie de casa de marcat pe care o folosesti. Detalii despre acestea gasesti in ghidurile de instalare al caselor de marcat care pot fi accesate de aici.

BINE DE STIUT!

Categorie TVA este un parametru (standard la nivelul UE) solicitat pe e-Factura si in sistemul e-Transport. Fiecare cota TVA pe care o folosesti trebuie incadrata in una din categoriile disponibile in selector. Majoritatea sunt asociate automat cu o anumita categorie, dar pentru celelalte trebuie sa selectezi singur categoria, in functie de modul in care folosesti acele cote TVA.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback