Modificare TVA in SmartBill Facturare

In acest articol

Daca firma ta are mai multi utilizatori, este suficient ca modificarea sa fie facuta de catre un utilizator cu drepturi.

In aplicatiile mobile nu trebuie sa faci nicio modificare. Modificarile le faci de pe versiunea browser.

In cazul in care folosesti facturarea recurenta (abonamente), toate produsele cu cota 19% sunt schimbate automat cu acelasi pret, dar cu cota de 16%.

Daca utilizezi API, modificarea TVA se face in aplicatie, urmand pasii din acest ghid.

Daca folosesti plugin-ul SmartBill in magazinul online si operezi modificarea cotei TVA in aplicatia SmartBill, este important sa verifici Setarile TVA  din plugin. Iti recomandam sa verifici ca folosesti cota TVA corecta.

SmartBill, acesta din urma preluand de acolo informatia legata de cota TVA.

Modificare TVA la produse din Nomenclator

Modificarea cotei TVA, atat pentru servicii, cat si pentru produse se face din Nomenclatoare > Produse.

Cu ajutorul Filtrarii, retine in Nomenclator doar produsele/serviciile care au cota TVA de 19% (daca este cazul, adica daca ai produse/servicii cu cote TVA diferite) si prin bifarea casutei Denumire produs din antetul listei, selecteaza toate pozitiile (se vor selecta maxim 1000). Apasa de la butonul Modifica TVA.

In fereastra care se deschide, Modifica cota TVA de vanzare, selecteaza cota TVA care urmeaza sa fie schimbata si noua cota TVA.

Poti sa optezi si pentru pastrarea pretului, la finalul operatiunii de modificare, sau la scaderea/cresterea proportionala a acestuia precum in exemplul de mai jos.

Dupa ce ai selectat noua configurare a TVA, apasa Modifica TVA. In Nomenclator, se vor actualiza preturile de vanzare si cota TVA conform optiunilor tale.Este posibila si rotunjirea pretului final.

Daca vei factura avize sau profome emise cu vechea cota de 19%, la emiterea facturii produsele aduse de pe aviz/proforma vor figura tot cu vechea cota. Daca doresti sa fie facturate cu TVA de 16%, va trebui sa modifici chiar atunci, in momentul in care emiti factura.

De asemenea, daca folosesti si documente recurente (abonamente), trebuie sa stii ca toate produsele cu cota de 19% au fost actualizate la cota de 16%, pastrandu-se pretul produsului neschimbat.

Daca folosesti casa de marcat

ATENTIE!

Pe casa de marcat trebuie configurata noua cota TVA. Pentru asta, contacteaza distribuitorul casei tale de marcat.

Mergi in Configurari > Cote TVA si marcheaza in coloana ID casa de marcat, in dreptul cotei de 16%, ID-ul corespunzator, conform instructiunilor distribuitorului casei tale de marcat.

Daca folosesti Liste de preturi speciale

Pentru ca listele de preturi speciale nu mai sunt legate de modificarile pe care le operezi in Nomenclator > Produse, trebuie sa faci operatiunea de schimbare a TVA pe fiecare lista in parte.

Pentru asta trebuie sa mergi in Nomenclatoare > Liste de preturi speciale si, din coloana de Actiuni, sa selectezi Modifica.

In pagina de modificarea a listei, este afisat un nou buton: Modifica TVA.

Acesta va deschide fereastra in care se poate face modificarea si se poti opta pentru modul in care sa se se calculeze noile preturi.

BINE DE STIUT!

Preturile de aici sunt independente de cele din Nomenclator. Asadar, daca optezi pentru pastrarea preturilor finale, asta inseamna ca se va pastra pretul care era si pana acum pe lista in care operezi modificarea.

ATENTIE!

Modificarea trebuie facuta pe fiecare lista de preturi speciale pe care o ai si care contine produse/servicii cu cota de TVA schimbata.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback