Proforma – operatiuni specifice

In acest articol

Desi emiterea unei proforme nu se diferentiaza de emiterea unei facturi, ea are un statut diferit, iar asta presupune o serie de particularitati.

Optiuni document pentru proforma

In afara de optiunile clasice ale unui document salvat - modificare, anulare, stergere, copiere, acest tip de document dispune de cateva optiuni specifice:

  • Factureaza proforma
  • Emite aviz pe baza de proforma
  • Redenumire proforma

Factureaza proforma

Prin intermediul acestei optiuni, poti transforma o factura proforma direct in factura fiscala, informatiile de pe proforma (despre client si despre produse) fiind preluate automat pe factura.

BINE DE STIUT!

Informatiile memorate in Mentiuni pe proforma sunt diferite fata de cele care sunt retinute in urma emiterii de facturi fiscale.

ATENTIE!

O proforma poate fi facturata si partial. Dupa preluarea ei in pagina de facturare, poti face modificarile pe care le doresti.

Redenumire proforma

SmartBill permite ca denumirea documentului sa fie modificata. Astfel, poti opta pentru o alta denumire decat Proforma, de exemplu: Oferta, Deviz etc.

Daca selectezi aceasta optiune, se deschide fereastra in care completezi denumirea pe care o doresti.

In momentul in care apesi Salveaza denumire, programul mai afiseaza un mesaj. Practic, poti opta pentru aplicarea acestei denumiri doar pe aceasta proforma sau pe toate proformele pe care le vei emite in viitor.


BINE DE STIUT!

Daca folosesti optiunea de redenumire a unei proforme, trebuie sa stii ca doar titlul documentului se modifica. In continuare, vei regasi proformele cu o alta denumire in Rapoarte > Proforme.

Alte particularitati ale proformei

Proforma este similara cu o oferta transmisa clientului, deci poate fi stearsa oricand, chiar daca nu este ultimul document din lista. Daca stergi proforme mai vechi, fara a sterge in ordine incepand cu ultimul document din lista, numarul eliberat prin stergerea unei proforme nu se aloca unei alte proforme si astfel vei avea goluri in numerotarea proformelor.

Pentru ca proforma nu este un document fiscal, in SmartBill nu poti incasa o proforma.

Mai intai emiti factura fiscala pe baza proformei si generezi incasarea pentru factura fiscala.

Proformele sunt afisate in Rapoarte > Proforme, separat de celelalte documente emise in SmartBill. Pentru mai multe informatii despre raport, aici.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback