Grupari produse

EXCEPTIE

Aceasta optiune este disponibila doar daca ai un cont Facturare Platinum.

In meniul Nomenclatoare, sectiunea Grupari produse iti permite sa organizezi produsele folosind un sistem de criterii personalizate. In functie de aceste criterii, poti crea grupari principale care, la randul lor, pot include subgrupari pentru o organizare mai detaliata.


Gruparile pot fi segmentate in functie de anumite criterii de clasificare pe care le impun produsele si care pot, la randul lor, sa aiba propriile subcategorii. Aceasta diviziune nu este obligatorie. Pot exista grupari care sa nu aiba definite elemente subordonate.

EXEMPLU

Pentru un magazin de produse alimentare ai putea avea la criterii de grupare: Tip, Origine, Furnizor.

In functie de criteriul Tip, ai avea la categorii principale: Legume/Fructe, Panificatie, Lactate, Carne. In cadrul categoriei principale Lactate, ai avea categoriile secundare: Lapte animal, Branzeturi, Lapte vegetal, Unt etc.

In functie de Origine, ai putea avea doua categorii principale: Romania si Externa. Categoria Externa o poti detalia daca adaugi la categorii secundare tarile din care sunt importate marfurile.

Definirea gruparilor si plasarea produselor in diverse categorii, iti permite sa filtrezi in functie de aceste conditii, pentru a avea o imagine mai exacta asupra vanzarilor de exemplu. Detalii despre filtrarea in functie de grupari in Filtrari dupa grupari de produse.

Procesul de grupare si asociere a produselor in categorii presupune 3 pasi:

  1. Stabilirea criteriilor dupa careurmezi sa le clasifici
  2. Crearea grupelor si subgrupelor
  3. Asocierea produselor cu grupele/subgrupele stabilite. Detalii despre acest pas gasesti la Asocierea produselor cu criteriile in grupari produse.

Stabilirea criteriilor de grupare

Primul pas in stabilirea gruparilor de produse este adaugarea criteriilor pe baza carora vei clasifica produsele. Acest lucru il poti face din banda laterala din partea stanga, de la butonul +Criteriu.

Acolo, ar trebui sa existe deja adaugat de noi criteriul Categorie, ca exemplu. Acest criteriu poate fi redenumit sau sters, dupa cum doresti, de la cele doua butoane dedicate afisate in dreptul lui creionul si x.

Daca apesi pe butonul +Criteriu se deschide fereastra in care completezi denumirea acestuia. Dupa ce apesi Salvezi categoria, aceasta se va regasi in lista din partea stanga. Poti adauga maxim 10 astfel de criterii.

Fiecare criteriu adaugat poate fi sters sau modificat ulterior.


Stabilirea gruparilor si subgruparilor

Atunci cand selectezi unul dintre criteriile definite, se activeaza si va avea culoarea albastra. In zona centrala, butoanele care permit adaugarea gruparilor principale „imprumuta” denumirea criteriului. Daca criteriu este Categorie, atunci butonul care permite adaugarea gruparii va avea denumirea +Categorie, daca criteriul selectat este Destinatar, atunci butonul este denumit +Destinatar. In acest fel, este indicat ce fel de grupare vei adauga.

Apasa butonul respectiv pentru a incepe sa adaugi grupari.

Poti adauga oricate grupari principale pentru fiecare criteriu. Pe masura ce sunt adaugate, sunt afisate in pagina in ordine alfabetica.

In fereastra care permite adaugarea gruparilor,exista campul Parinte. Pentru grupare aici se va alege optiunea (nu are parinte). Pentru a adauga o subgrupare, selecteaza in lista afisata inacest camp una din gruparile adaugate, iar subgruparea adaugata se va subordona acesteia.

Dupa adaugarea criteriilor, gruparilor si subgruparilor ar trebui ca acestea sa fie afisate in pagina ca intr-un meniu. Odata selectat criteriul din partea stanga, sunt indicate gruparile si subgruparile create pe baza acestuia. Subgruparile sunt ultimul nivel de grupare permis, lor nu le pot fi subordonate sub-subgrupari.


Dupa stabilirea gruparilor, ultimul pas il reprezinta asocierea produselor cu acestea. Procesul este detaliat in Asocierea produselor cu criteriile in grupari produse.

Daca redenumesti o grupare, clasa sau subclasa in Nomenclator, aceasta modificare se va reflecta si pe produsele grupate deja.

Optiunea de filtrare se aplica doar gruparilor si subgruparilor afisate in pagina.

ATENTIE!

Daca stergi o grupare, se vor sterge automat si toate clasele care au fost stabilite pentru aceasta.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback