e-Factura: descarcarea si trimiterea manuala in S.P.V.

In acest articol

Desi facturile emise in SmartBill pot fi trimise direct in S.P.V. ca e-Facturi, exista si posibilitatea de a le descarca in formatul standardizat si de a le incarca manual pe anaf.ro.

Descarcare factura electronica

Pentru ca e-Factura trebuie sa respecte standardele europene comune sunt cateva conditii care sunt impuse acestor documente:

  • in cazul in care firma are sediu in Bucuresti, la localitate trebuie completat Sector 1, Sector 2, etc, iar la judet Bucuresti;
  • unitatile de masura ale produselor de pe e-factura nu sunt cele din nomenclator, ci se stabilesc in urma unui pas in care se face configurarea acestora.

Daca aceste standarde nu sunt respectate, e-Factura nu va fi validata de ANAF.

BINE DE STIUT!

Trebuie stabilite corespondente intre UM ale produselor si standardele impuse de formatul standardizat al e-Facturii. Pasul se realizeaza la descarcare, atunci cand pe factura se gaseste o UM pentru care SmartBill nu are deja o corespondenta.

Echivalentele stabilite sunt retinute si operatiunea nu este necesara daca aceeasi unitate de masura apare si pe alte documente. 

Aceste configurari nu afecteaza in niciun fel datele din nomenclator sau modul in care se utilizeaza UM pe alte formate decat fisierul XML.

Dupa emiterea unei facturi, butonul Trimite e-Factura are ca actiune suplimentara optiunea descarcarii fisierul XML in calculator. Aceasta poate fi urcat manual in S.P.V.


Trimiterea facturii electronice

Acceseaza S.P.V de pe anaf.ro. Pentru asta, vei avea nevoie de certificatul digital (token).

In SPV, deschide Factura electronica > Trimitere factura.


In partea de jos a paginii, sunt butoanele care permit incarcarea unui fisier XML. Foloseste Choose File si alege fisierul XML cu factura pe care doresti sa o trimiti:

Dupa incarcare, apasa butonul Transmitere XML factura:

Verificarea facturilor trimise

Pentru fiecare fisier trimis vei primi un index de incarcare. Poti folosi acest index pentru a verifica starea trimiterii facturii tale.

Deoarece prelucrarea si validarea facturii nu se fac instant, iti recomandam sa astepti cateva minute inainte de a verifica starea facturii.

In sectiunea Factura electronica > Raspunsuri factura vei gasi facturile pe care le-ai incarcat precum si starea acestora:

In partea de jos a paginii care se deschide, sunt listate facturile pe care le-ai incarcat. Daca certificatul tau digital are acces la mai multe firme, la campul CIF, selecteaza CIF-ul firmei tale.

Apasa Descarca pentru a obtine o arhiva cu doua fisiere: factura in format XML si semnatura digitala a sistemului e-Factura.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback