e-Factura: descarcarea si trimiterea manuala in S.P.V.

In acest articol

Desi facturile emise in SmartBill pot trimise direct in SPV ca e-Facturi, exista si posibilitatea de a fi descarcate in formatul standardizat e-Factura si incarcate manual. Acest format standardizat este un fisier XML care poate fi incarcat in sistemul RO E-Factura, in Spatiul Privat Virtual (SPV) de pe anaf.ro.

Descarcare factura electronica

Pentru ca e-Factura trebuie sa respecte standardele europene comune sunt cateva conditii care sunt impuse acestor documente:

  • in cazul in care firma are sediu in Bucuresti, la localitate trebuie completat Sector 1, Sector 2, etc, iar la judet Bucuresti;
  • unitatile de masura ale produselor de pe e-factura nu sunt cele din nomenclator, ci se stabilesc in urma unui pas in care se face configurarea acestora.

BINE DE STIUT!

Este nevoie sa stabilesti echivalente intre UM ale produselor si standardele impuse de formatul standardizat al e-facturii. Acest pas se realizeaza la descarcarea facturii electronice.

Echivalentele stabilite sunt retinute, iar acest pas nu mai este impus daca vanzarile contin aceeasi unitate de masura. 

Aceste configurari nu afecteaza in niciun fel datele din nomenclator sau modul in care se utilizeaza UM pe alte formate decat fisierul XML.

Dupa emiterea unei facturi, butonul Trimite e-Factura are ca actiune suplimentara Descarca e-Factura care descarca fisierul XML in calculator. Aceasta poate fi urcat manual in SPV.

La descarcarea facturii se afiseaza un mesaj de confirmare.

Trimiterea facturii electronice

Acceseaza S.P.V de pe anaf.ro. Pentru asta, vei avea nevoie de certificatul digital (token).

In SPV, deschide Factura electronica > Trimitere factura.


In partea de jos a paginii, sunt butoanele care permit incarcarea unui fisier XML. Foloseste Choose File si alege fisierul XML cu factura pe care doresti sa o trimiti:

Dupa incarcare, apasa butonul Transmitere XML factura:

Verificarea facturilor trimise

Pentru fiecare fisier trimis vei primi un index de incarcare. Poti folosi acest index pentru a verifica starea trimiterii facturii tale.

Deoarece prelucrarea si validarea facturii nu se fac instant, iti recomandam sa astepti cateva minute inainte de a verifica starea facturii.

In sectiunea Factura electronica > Raspunsuri factura vei gasi facturile pe care le-ai incarcat precum si starea acestora:

In partea de jos a paginii care se deschide, sunt listate facturile pe care le-ai incarcat. Daca certificatul tau digital are acces la mai multe firme, la campul CIF, selecteaza CIF-ul firmei tale.

Apasa Descarca pentru a obtine o arhiva cu doua fisiere: factura in format XML si semnatura digitala a sistemului e-Factura.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback