Modificarea TVA pentru produsele din nomenclator
In acest articol
Precizari generale
Modificarea TVA se face din Nomenclatoare > Produse. In functie de situatie, poti alege una dintre cele trei modalitati diferite de modificare a TVA:
- Modificarea individuala: este utila atunci cand ai de facut modificari de TVA doar pentru cateva produse;
- Modificarea unei cote TVA cu o alta: atunci cand o anumita cota TVA se schimba si toate produsele care au aceasta cota trebuie sa treaca la noua valoare;
- Modificarea in masa prin import: ai flexibilitatea de a opera modificari in masa, doar pentru anumite produse/servicii care pot sa treaca la cote de TVA diferite.
Indiferent de metoda aleasa, odata cu modificarea cotei TVA, poti modifica si pretul produsului/serviciului. Dupa modificarea cotei TVA, pretul de vanzare poate ramane acelasi, poate creste sau poate scadea proportional cu noua valoare a TVA, in functie de politica firmei tale.
EXEMPLU
Poti pastra pretul dupa modificare sau il poti ajusta proportional, in functie de cum doresti, precum in exemplul de mai jos.
ATENTIE!
Daca emiti facturi pe baza de proforme, avize sau recurente trebuie sa tii cont de faptul ca produsele/serviciile isi vor pastra cota TVA de pe recurenta sau de pe documentele initiale, chiar daca intre timp cota TVA a fost modificata in nomenclator. Pentru ca facturile emise sa fie corecte, trebuie sa editezi manual produsele de pe documentele sau recurentele generate inainte de schimbarea TVA.
BINE DE STIUT!
Daca folosesti una dintre urmatoarele optiuni, consulta instructiunile speciale mentionate in Actiuni specifice la modificarea TVA :
- casa de marcat;
- API;
- platforma eMag;
- liste de preturi speciale.
Modificarea individuala pe produs/serviciu a cotei TVA
Modificarea individuala a cotei TVA pe produs este utila cand doresti sa actualizezi un numar redus de produse sau servicii. In acest caz, cea mai simpla metoda este sa operezi modificarile pentru fiecare produs in parte.
In nomenclatorul de produse, identifica inregistrarile pentru care doresti sa schimbi cota TVA si apesi butonul Modificare produs („creionul”) aflat pe coloana de actiuni, in dreptul acestora. In fereastra Modifica date produs care se deschide, selecteaza noua cota TVA.
Poti decide daca pastrezi pretul de vanzare la valoarea existenta sau il actualizezi in functie de necesitati.
Modificarea unei cote TVA cu o alta
Aceasta metoda este extrem de utila atunci cand toate produsele/serviciile care au o anumita cota TVA trec la alta cota.
De exemplu, daca in urma unei modificari fiscale, produsele care au cota de TVA de 5% trec la cota de TVA de 9%, iar cele care au cota de 19% ajung la 21%.
Pentru a modifica cota TVA tuturor produselor care au o anumita valoare urmeaza pasii:
- Mergi in Nomenclatoare > Produse;
- Apesi butonul Modifica TVA aflat in partea dreapta sus;
- In fereastra care se deschide, in campul Pentru produsele care au: selectezi cota TVA care trebuie modificata, cea la care se renunta;
- In campul modifica la: alegi cota TVA care va fi aplicata de acum inainte;
- Bifezi apoi una din optiunile legate de pretul final al serviciului/produsului, daca acesta va ramane neschimbat sau va fi modificat in functie de noua cota TVA;
- Alegi la cate zecimale se face rotunjirea pretului final;
- La final, apesi butonul Modifica TVA pentru a valida schimbarea.
Modificare in masa a cotei TVA prin import
Aceasta metoda este recomandata atunci cand modificarea individuala ar presupune consum prea mare de timp. Prin importul unui fisier, poti modifica rapid cota de TVA pentru sute sau mii de articole.
Pentru a modifica o cota TVA cu alta pentru mai multe produse urmeaza pasii:
- Intra in meniul Nomenclatoare > Produse;
- Apasa optiunea Importa (aflat in partea dreapta sus) si se deschide o fereastra cu indicatii legate de ce trebuie sa faci;
- Apasa butonul Descarca model din fereastra;
- Ai de ales tipul de fisier pe care doresti sa il descarci. Selecteaza optiunea Descarca excel cu toate produsele filtrate pentru actualizare date si apasa Descarca;
- Deschide fisierul descarcat. Atentie: nu modifica denumirea sau ordinea coloanelor. In acesta:
- Modifica valoarea TVA, doar pentru produsele/serviciile care isi schimba aceasta valoare;
- Corecteaza pretul: actiune optionala care se impune doar daca, odata cu modificarea TVA, vrei sa modifici si pretul produsului/serviciului.
ATENTIE!
Chiar daca in fisier ai toate produsele din Nomenclator, dupa import nu vor fi afectate decat inregistrarile modificate.
Respecta instructiunile aflate pe primul rand al fisierului.
BINE DE STIUT!
Daca poti filtra produsele pentru care urmeaza sa se modifice TVA-ul pe baza denumirii/codului sau a categoriilor, fa aceasta operatiune pentru a obtine doar produsele care urmeaza sa fie modificate.