Modificarea TVA


Precizari generale

Modificarea TVA se face din Nomenclatorul de produse si in functie de situatie, poti sa optezi pentru cea mai potrivita dintre metode.

Indiferent de metoda aleasa, odata cu modificarea cotei TVA, poti face si modificarea pretului produsului/serviciului. Dupa modificare cotei, pretul de vanzare poate sa ramana acelasi sau poate creste sau scadea proportional cu noua valoare a TVA, in functie de politica firmei tale.

EXEMPLU

Poti sa optezi si pentru pastrarea pretului la finalul operatiunii de modificare sau la scaderea/cresterea proportionala a acestuia precum in exemplul de mai jos.

ATENTIE!

Daca emiti facturi pe baza de proforme, avize, recurente trebuie sa tii cont de faptul ca produsele/serviciile isi vor pastra cota TVA de pe recurenta sau de pe documentele initiale, chiar daca intre timp cota TVA a fost modificata in nomenclator. Pentru ca facturile emise sa fie corecte, trebuie sa editezi manual produsele de pe documentele sau recurentele generate inainte de schimbarea TVA.

BINE DE STIUT!

In cazul in care folosesti:

  • casa de marcat
  • API
  • platforma eMag
  • liste de preturi speciale
trebuie sa consulti si sa urmezi si instructiunile descrise in Actiuni specifice la modificarea TVA .

Modificarea individuala pe produs/serviciu a cotei TVA

Acest mod de schimbare a cotei TVA este utila atunci cand urmează sa fie afectate putine produse/servicii. In acest caz, cel mai simplu este sa operezi modificarile individual, pe fiecare produs in parte.

Foloseste actiunea Modifica produs, iar in fereastra Modifica date produs, selecteaza noua cota TVA.

Infunctie de ceea ce doresti sa se intample cu pretul de vanzare, il poti modifica si pe acesta sau il poti pastra la valoarea existenta.

Modificare diferentiata a cotei TVA

Aceasta metoda este recomandata atunci cand:

  • doar o parte din produsele/serviciile care au aceeasi cota de TVA isi modifica valoarea. De exemplu, daca doar cateva din produsele care au cota de 5%, trec la o cota de 19%.
  • produsele care au aceeasi cota TVA vor avea cote diferite de TVA. De exemplu, dintre produsele care au 5% cota TVA, o parte vor ajunge sa aiba 9%, iar restul 19%.

Daca sunt mai multe articole pentru care se schimba TVA, iar modificarea individuala ar presupune consum prea mare de timp, exista posibilitatea de a face aceasta modificarea in masa, prin intermediul unui fisier excel.

Pentru asta urmeaza pasii:

  1. Apasa optiunea Importa – butonul Descarca model – selectaeza optiunea Descarca excel cu toate produsele pentru actualizare date;

  1. In fisierul descarcat:
    1. Modifica valoarea TVA, doar pentru produsele/serviciile care isi schimba aceasta valoare
    2. Corecteaza pretul: actiune optionala care se impune doar daca, odata cu modificarea TVA, vrei sa modifici si pretul produsului/serviciului
    3. Completeaza Da sau Nu pe coloana Produs cu risc fiscal: obigatoriu sa fie completat pentru toate produsele din fisier.

ATENTIE!

Chiar daca in fisier ai toate produsele din Nomenclator, dupa import, nu vor fi afectate decat inregistrarile modificate. Informatia legata de risc fiscal se va actualiza pentru toate produsele. Respecta instructiunile aflate pe primul rand al fisierului.

  1. Importa fisierul modificat pentru a prelua noile valori.

BINE DE STIUT!

Daca poti filtra produsele pentru care urmeaza sa se modifice TVA-ul pe baza denumirii/codului sau a categoriilor, fa aceasta operatiune si apoi, la descarcare, selecteaza optiunea Descarca excel cu produsele filtrate pentru actualizare date. In acest fel, in fisierul respectiv vei avea strict produsele filtrate.

Modificare pentru toate produsele care au o anumita cota TVA

In cazul in care toate inregistrările din nomenclator care au o anumita valoare a TVA trec la o alta valoare de TVA, fara sa existe diferentieri, poti folosi butonul ModificaTVA. Acesta deschide fereastra care permite ajustarea in masa a cotei TVA.

De exemplu, daca toate din produsele/serviciile care au cota de 9% trec la cota de 19% poti folosi aceasta metoda si la final, in Nomenclator, nu vor mai exista deloc produse care sa aiba cota TVA de 9%.

Urmeaza pasii:

  1. Apasa butonul Modifica TVA (dreapta sus) pentru a deschide fereastra care permite operarea modificarii;
  2. Selecteaza valorile TVA in Produsele care au si in modifica in.
  3. Alege una dintre optiunile care privesc pretul dupa modificare.

Ai primit raspuns la intrebarea ta? Multumim pentru feedback Eroare trimitere feedback