Prima data cand accesezi registrul de casa aplicatia afiseaza un mesaj pentru setarea soldului initial.

Daca ai efectuat o operatiune cu numerar inainte de setarea soldului initial, acea operatiune nu se inregistreaza automat in registrul de casa.

In SmartBill, poti avea evidenta tranzactiilor in numerar efectuate in moneda straina pentru ca registrul de casa este disponibil si in valuta. Daca realizezi plati sau incasari in moneda straina, cum, spre exemplu poate fi cazul agentiilor de turism, ai evidenta registrului de casa pe tipurile de valuta in care realizezi tranzactii.

Pe scurt, ai evidenta clara a casei pe fiecare moneda in parte.

Seteaza soldul initial in registrul de casa la data dorita, cu valoarea dorita (conform actelor contabile) si pentru fiecare moneda dorita.

In campul corespunzator monedei sunt disponibile urmatoarele valute: RON, EUR, USD, GBP, CAD, AUD, CHF, TRY, CZK, DKK, HUF, MDL, SEK, BGN, NOK, JPY, EGP, PLN, RUB.

Soldul initial introdus in program poate avea valoarea 0 sau poate fi mai mare ca 0. Programul SmartBill nu permite introducerea unui sold negativ in registrul de casa. Dupa ce ai introdus soldul initial, operatiunile cu numerar efectuate incep sa se inregistreze automat in registrul de casa.

Pentru monedele straine, soldul initial se seteaza din registrul de casa, sau daca nu a fost setat pana atunci, se poate seta la:

  • Prima emitere de NIR cu plata prin chitanta sau bon fiscal (numerar) pe moneda respectiva;
  • Prima inregistrare de cheltuiala cu plata prin chitanta sau bon fiscal (numerar) pe moneda respectiva;
  • Prima plata a unui document prin chitanta sau bon fiscal (numerar) pe moneda respectiva (din rapoartele Documente furnizori si Situatia platilor).

La salvarea documentului va aparea fereastra de mai jos pentru setarea soldului initial pe moneda respectiva.

La setarea soldului ca urmare a emiterii primului document cu impact asupra registrului de casa moneda platii este setata implicit si nu poate fi schimbata.

Ai găsit răspunsul căutat?