Pot exista mai multe situatii pentru emiterea incasarilor si/ sau repartizarea valorilor:

  1. Incasare cu repartizare - valoarea incasarii nu acopera total soldul rezultat din facturile neincasate; sumele se repartizeaza in ordinea vechimii facturilor, pana la epuizarea sumei (exemplul din imaginea de mai sus).

Suma poate fi epuizata printr-o alta incasare partiala.

In Rapoarte/ Facturi neincasate , poti opta pentru afisarea documentelor de incasare (Filtrare/ afiseaza doc de incasare), pentru a vizualiza mai usor facturile incasate partial, prin repartizarea de mai sus:

Facturile care au fost deja incasate total nu mai sunt afisate in acest raport.

         2. Incasare fara repartizare sau cu repartizare partiala - suma de bani nerepartizata se inregistreaza ca Incasat in plus.

Suma incasata in plus care nu este repartizata se inregistreaza cu minus in evolutia soldului/client (scade soldul clientului). Impactul acestei sume se poate observa in Rapoarte/ Fisa client/ Evolutie sold:

         3. Valoarea sumei incasate este mai mica decat totalul sumelor repartizate => s-a repartizat mai mult decat s-a trecut ca suma incasata => exista o suma care mai trebuie incasata. Aceasta valoare se inregistreaza ca Rest de incasat.

In acest caz, nu poti salva incasarea daca nu majorezi valoarea incasarii, astfel incat sa acopere integral totalul sumelor repartizate. La salvarea acestei incasari, se afiseaza mesajul de mai jos:


In Documente emise/ Incasari , incasarea este afisata corespunzator, si de asemenea sunt afisate facturile aferente acestei incasari:

      4. Incasare fara factura pentru un client nou

Pentru situatia in care un client iti plateste un avans pentru un produs/ serviciu, si nu emiti o factura pentru acest avans, in Documente emise/ Incasari, pe coloana Factura nu este completata nicio valoare:


In Rapoarte/ Fisa clientului / Evolutie sold , valoarea acestei incasari este afisata cu minus:

Ai găsit răspunsul căutat?