*Acest tip de gestiune este disponibil doar in cadrul abonamentelor SmartBill Gestiune Plus!!

Daca optezi pentru gestiunea de tip cantitativ-valorica, obsevi si o sub-categorie: gestiunea la de tip Bunuri la terti.

In activitatea de zi cu zi o astfel de situatie este relativ frecventa. Bunurile se pot afla la terti din diverse motive:

  • in vederea prelucrarii;
  • pentru simpla depozitare;
  • in vederea vanzarii de catre tertul respectiv, etc.

Ce mai frecventa este situatia trimiterii bunurilor la terti in vederea vanzarii.

O astfel de tranzactie se mai intalneste si sub denumirea de vanzare in consignatie. Adica entitatea X livreaza bunurile (marfa) catre entitatea Y, urmand ca aceasta sa o vanda mai departe catre clientii sai. Pe masura ce marfa este vanduta de catre Y, X va factura catre Y mai departe bunurile vandute de catre acesta din urma.

Pentru mai multe detalii despre acest tip de gestiune, te rugam sa discuti cu contabilul firmei tale.

Sa luam de exemplu cazul tipografiilor care vand prin intermediul librariilor. Tipografia trimite marfa insotita de avize, dar o factureaza pe masura ce librariile vand. Facturile se emit periodic, pe baza unei situatii (centralizari) concrete de vanzare. Facturile sunt documentele generatoare de venit si scad gestiunea. Este posibil ca o parte din cantitatea trimisa in custodie spre vanzare sa revina tipografiei ca retur - produsele care nu au fost vandute. Prin urmare, este important sa cunosti in fiecare moment situatia marfurilor care se gasesc in custodie la terti.

Dupa ce gestiunea de tip bunuri la terti a fost creata, aceasta se poate ‘incarca’ cu produse prin transferul marfurilor in/dinspre aceasta gestiune.

Marfurile se transfera din meniul Tranzactii pe stoc/ Transfer intre gestiuni.

Gestiunea de tip bunuri la terti nu are optiunea de import stoc initial. Pot fi introduse produse in gestiunea la terti prin transfer intre gestiuni.

Ca situatie exceptionala, daca deja exista produse date in custodie si transferul bunurilor nu este astfel o optiune, ai doua posibilitati:

  • Poti genera un NIR. Pe NIR selectezi ca furnizor clientul catre care se trimit bunurile in custodie. In acest caz este obligatoriu ca respectivul client sa fie creat si ca furnizor in meniul Nomenclatoare/ Furnizori cu exact acelasi CIF.
  • Poti face import de stoc initial pe alta gestiune care permite aceasta operatiune; ulterior transferi produsele din gestiunea respectiva catre gestiunea de terti.

Mod de lucru pe gestiunea bunuri la terti

- transfer catre o gestiune de tip bunuri la terti - adica plasarea produselor din gestiunile proprii in gestiuni create pentru evidenta bunurilor date in custodie: meniul Tranzactii pe stoc/ Transfer intre gestiuni.

La transferul bunurilor intr-o gestiune de tip bunuri la terti, sub denumirea gestiunii se afiseaza campul Cine primeste bunurile? Aici poti alege din lista derulanta tertul care primeste marfa. Lista derulanta contine toti clientii inregistrati in meniul Nomenclatoare / Clienti. Daca tertul nu este inregistrat in aceasta lista, selecteaza optiunea +Adauga client si il adaugi astfel in nomenclator direct din pagina de emitere a transferului.

Selecteaza pe rand produsele si completeaza cantitatile transferate. Alege seriile pe care se vor emite aviz si NIR; pentru NIR-uri iti recomandam sa folosesti o serie special creata pentru transferurile de produse in custodie.

La salvarea transferului se genereaza automat Aviz si NIR pentru acesta operatiune de transfer.

Facturarea pe masura vanzarii

Facturezi din gestiunea destinata produselor in custodie catre clientul tau pe masura ce clientul tau iti vinde produsele. La facturare poti selecta in lista de produse din campul Denumire produs/serviciu doar cele din gestiunea selectata (cu stocul aferent in gestiunea respectiva).

Verificarea situatiei in raportul Stoc la terti

Poti consulta in orice moment raportul Stoc la terti*, care arata stocul la zi pe fiecare produs din gestiunea creata pentru bunuri trimise in custodie.

*Acest raport este disponibil doar in cadrul abonamentelor SmartBill Gestiune Plus!!

Raportul permite filtrare dupa gestiune, tert si produs:

Returul de marfa de la clienti/ terti

Tertul iti poate returna toate produsele sau parte din acestea (de exemplu cele care nu au fost vandute).

Pentru a inregistra returul in SmartBill, emiti un nou transfer. Transferi produsele din gestiunea de tip bunuri la terti intr-o alta gestiune:

  • interna - cea din care au fost trimise in custodie;
  • alta gestiune, pentru a vinde aceste produse.

Cand se alege ca gestiune predatoare o gestiune de tip bunuri la terti, se afiseaza in pagina Transfer intre gestiuni si sectiunea “De unde provin bunurile”. Aici poti selecta doar unul din clientii la care au fost trimise marfuri in custodie din gestiunea selectata.

La salvarea transferului se genereaza automat si NIR-ul corespunzator acestei operatiuni de incarcare a gestiunii primitoare.

Transferul poate fi realizat catre orice gestiune interna, configurata in Nomenclatoare/ Gestiuni.

Ai găsit răspunsul căutat?